Mitt datorintresse.

Mitt datorintresse började egentligen redan 1963 när jag studerade numerisk analys vid Heidelbergs Universitet och nosade lite på ALGOL.Jag kände mig bara korkad.

Sedan kom de första IMSAI-8080 till Sverige. Ordet persondator var ännu inte påhittat. Tidningen Mikrodatorn ännu ej startad. Det fanns nästan ingen att fråga. Datorn kom i byggsats. Det här var någon gång runt 1977, vill jag minnas.

Sedan följde en Golgata-vandring av frustration. Om datorn startade var det snarast märkligt. Jag anvnde en texteditor som var så primitivatt ED i MSDOS torde framstå som en fullfjädrad ordbehandlare i jämförelse.

Först "grisprogrammerade" jag igång min IMSAI-8080 genom att mata in 32 bytes på frontpanelen i BINÄR FORM! Sedan lästes en s.k boot-strap-remsa in med hjälp av en remsläsare. Om det kom en asterisk på skrivaren var lyckan fullständig, ty då kunde jag lägga på nästa remsa och läsa in Assembler, vilket tog 20 minuter i en hastighet av 110 baud. Basic tog 45 minuter att läsa in, och blev det strömavbrott så...###&&&arggrrrr¤

Sedan kom något nytt underverk som hette CP/M och man kunde läsa in detta med något som kallades för floppy-disk. Det rymdes 320 kb på disketterna, vilket var ungefär tre gånger så mycket som rymdes på ABC-folkets små diskmaskiner på den tiden.

På den tiden skrev jag artiklar i ansedda datatidningar som Mikrodatorn,Computer Sweden och någon grön blaska, vars namn jag glömt etc.

Those were the days... Sedan kom PC-eran, och jag kuskade runt med framlidne datorentusiasten Herbert "TV-Pejling" Söderström och visade upp primitiv modemkörning på OH stordia för storpublik på ca 200 pers. - var sekreterare i PC-gruppen i dåvarande SSI (Svenska samfundet för informationsbehandling) - skrev ett eget kapitel i Herberts bok Datorn på mitt skrivbord etc.

Allt känns så avlägset. Nu sitter jag här med Internet-anslutning, med hög fart och jag hade i många år en kommersiell hemsida (min numera nedlagda översättningsbyrå).

Fantastiskt!

Jag hade faktiskt inte tänkt trötta ut mina besökare med berättelser om hur det gick till när farfar var ung - jag är nu fyllda 70+

Jag skrev förr om åren några artiklar för ABC-bladet. Försökte dela med mig av mitt vetande. Jag är nämligen fullständigt övertygad om att jag inte är ensam om att tycka att allt det här nya varit svårt att lära sig.

Tillbaka till Bill Leksens hemsida.

Uppdaterad 2016-03-25