logotype
Huvudsidan
Tillbaka till Bill Lekséns huvudsida om dans
Information
från
www.leksen.se
Riktiga dansskor - ett måste för riktiga dansare!

Riktiga dansskor med mockasula är ett måste för ballroom dancers.

Riktiga dansare har riktiga skor med snörning och mockasulor.
Snörningen ger ordentlig stadga åt foten. Utan snörning riskerar Du att vricka foten ur led.

Mockasulorna ger rätt friktion mot parkettgolv, ger en viss bromseffekt dock utan att förhindra glidande steg.

Sällskapsdansare som dansar s.k social foxtrot behöver ju bara ta två gå steg och ett litet samlingssteg åt sidan och anser sig för det mesta klara sig med i stort sett vilka skor som helst. De brukar ha allt möjligt, från vanliga lågskor, fritidsskor, gymnastikskor, buggskor.

Men inte heller sällskapsdansare bör dansa i loafers. Det finns stor risk att vricka foten ur led. Att dansa i gummiskor anses enligt ortopedläkare och sjukgymnaster innebär risk för knäskador, särskilt korsbandsskador, särskilt för den som dansar hambo snoa, mazurka, danser med snurrar. Det är så lätt hänt att placera knät något snett över fotbladet (tån) och vrida till på ett felaktigt sätt, och det är då skador kan uppstå.

Ballroom dancers har av sina danslärare fått lära sig att placera knät RAKT över fotbladet för att undvika skador, -att dansa på lätt flexade knän (inte raka, stela knän), att försöka ha tyngdpunkten över fotbladen etc. Danslärare kan inte bara lära ut dans, utan också lära ut hur man kan dansa på rätt sätt för att undvika skador.

Smuts och "inhartsningar" på mockasulor tas bort med en särskild skoskrapa, en stålborste som ser ut som en ullkarda. Den finns att köpa i dance shop i Stockholm där mansäljer dansskor. En del ballroomers brukar väta sina mockasulor om golvet upplevs för halt. De menar att de får bättre grepp, men det gäller bara i några minuter, ty den våta ytan tar upp smuts och bildar en hartsad yta som i stället gör skorna hala.

Det finns en dansare bland oss som aldrig någonsin skrapar sina skor. Efter träget dansande har de en brun hartsad glashal yta. Vederbörande säger sig inte behöva skrapa skorna. Han har antagligen en otroligt god balans och dansar kanske också med en dam som har lika god balans.

En dam med dålig balans kan nämligen dra herren ur balans och vice versa. Det är därför det är så viktigt med mockasulor för att få bra fäste.

Desperata tävlingsdansare brukar ibland fukta sina mockasulor med coca cola för att få bättre fäste. Andra knep är att olja sulorna med vegetabilisk olja och vänta 5-10 minuter och rugga upp mockasulan med stålborsten.

Men gör inte det. Detta brukar leda till fula spår i parketten, och lokalägaren blir minst sagt upprörd över sådana tilltag.

Själv har jag och många andra dansare funnit att sulor av skinn som är likvärda med björnskinn fungerar jättebra (dvs att man byter ut fabrikens originalsulor mot sådana när skorna börjat bli slitna).

Riktigt björnskinn får tyvärr inte säljas enligt aktuella lagbestämmelser, men det finns material som är i stort sett likvärdigt.

Det finns i dance shops i England s.k. eternal soles (evighetssulor). De är svarta och fungerar bättre än mockasulor i original.

Själv låter jag Jannes skomakeri på St Göransgatan 69 i Stockholm sula om skorna med sulor av "björnskinn". Jag vet inte exakt vad det är för skinn han använder, men det torde vara likvärdigt till funktionen. Björnskinn på dansdojorna användes på den gamla goda tiden.

Jannes skomakeri. St Göransgatan 69, Stockholm, tel. 08 - 653 25 85.

Behöver jag verkligen informera om dansskor och sulor ? Fattar inte vem som helst detta ändå? Nja, när undertecknad var nybörjare och inte visste ett jota om dansskor, sulor, friktion etc, så skulle åtminstone jag ha uppskattat mera informationer. Jag fick fråga mig fram bland de erfarna.

Det finns två typer av skor för ballroom dancing:
  • Breda herrskor för de moderna danserna (för damer en mera täckt sko, typ promenadsko)
  • Smalare herrskor för latindanserna (för damer öppna latinskor, typ aftonsko).
En del damer tycker inte om att dansa i moderndansskor, utan föredrar latinskor även för modern dans. Latinskor har dock mycket smal klack och det är svårare att hålla balansen på smala klackar, särskilt som damen dansar så mycket bakåt med en speciell teknik i ballroom.

Breda tyska skor för herrar, s.k. Tyska breda Diamantskor (Diamantschuhe) används för modern dans (för män rekommenderar jag modell nr 78).



På Västkusten finns www.dansskor.se


Det finns också flätade breda skor, s.k. lärarskor, men de är svåra att få tag i. Fördelen med dessa är att de är luftigare och lämpliga för den som lider av fotsvett, eller som dansar mycket och länge.

Till dansskorna behöver Du som tidigare sagts en liten karda (en stålborste), den använder Du för att skrapa bort hartsliknande ytor som tyvärr bildas på mockaskorna när de kommer i kontakt med mer eller mindre smutsiga golv. Socialdansgolv brukar vara förödande för riktiga dansskor, eftersom tokstollar häller ut gammalt kaffe på golvet rätta glidet" (lär också förekomma ymnigt i Norrland med gammalt kaffe från Konsum). Andra kretar ut stearin från stearinljus och strör på golvet.

Vi som har riktiga skor tycker beteendet är begråtansvärt, och för den riktige dansaren är det en gåta hur någon som bara dansar social foxtrot med pyttesmå steg ens kan uppleva ett tämligen halt golv som så trögt att det behöver göras halare.

Varning för Golvet i Hallunda Folkets hus. Det är gummisulor som gäller där. Annars blir det för halt. På vissa golv får ballroom dancers helt avstå från att använda våra riktiga skor, särskilt som vi inte vill förstöra sulorna.

Problemet med buggskor är att de har låg klack. Ortopedläkare anser att man inte skall dansa i låg klack, därför att kroppstyngden då hamnar på hälarna, vilket kan leda till åkomman hälsporre. Jag själv och andra dansare jag känner har drabbats av detta. Botemedlet blir då särskilda ortopedsulor som tillverkas genom att det tas ett avtryck i gips. Dessa ortopedsulor är mycket dyra och måttagningen kostar också en bra slant, men uppenbarligen håller ortopedsulorna i 10-15 år.

Det finns också små silikonkuddar att lägga under hälarna. Dessa silikonkuddar dämpar de stötar som hälarna får under dans.

För bugg, jitterbugg etc är det förmodligen inte alls särskilt farligt att använda s.k. buggskor med låg klack, därför att sådana danser exekveras mera på tå. Problemet med buggskor är att herrens i allmänhet långa byxben kommer för lågt ned. Man trampar på sina egna byxbens nederkant.

På tal om byxben, så bör den riktige dansaren undvika byxor med s.k. slag. Det må vara hur modernt som helst just nu, men den som fått in en dams spetsiga, sylvassa klack i sina byxslag förstår vad jag vill ha sagt. Alla mina dansbyxor har slagen borttagna. Dvs jag kör helt utan slag. Det finns ingen dam som kan sätta en klack i någonting. Faktum är att jag till och med varit med om att HERRAR klivit in med sin klack i MITT byxslag. Det här är personliga erfarenheter som jag delar med mig. Du behöver inte lyda mitt råd.

I danser som Foxtrot, Slowfox, Modern vals, etc bör man av rent ortopediska skäl inte dansa i buggskor. Jag har därför gjort en egen liten uppfinning. Jag har offrat ett par äldre utjänta dansskor och låtit skomakaren (Jannes skomakeri numera på St Göransgatan 69, Stockholm, nära Fridhemsplan) - förse dem med refflad rågummisula. Dessa skor kan jag därmed använda till utedans, t ex i Hågelbyparken, Skansens dansbana etc. Jag kan försiktigt gå på ytor utanför utedansbanan utan att förstöra skorna. Hågelbyparkens dansgolv är enligt min och mångas mening mycket halt. De flesta kör därför gymnastikskor, men på grund av fotsvett rekommenderar jag inte att använda sådana skor. En van dansare får inte heller den stadga och danskänsla som en riktig danssko skänker.

Förödande för riktiga mockasulor är också dans på Nalen, när entusiaster bussats upp från landsorten och dansar på parkettgolvet i samma skor som de använt på resan och när de vandrat ute i gruset utanför något rastställe på väg mot Stockholm.
- "Jag har så rena och fina skor", resonerar väl dessa socialdansare. Väg- och gatudamm som lägger sig på parkettgolvet blir förödande för såväl ballroomers mockasulor som andras och golvet blir onödigt halt. Dammet skapar halka. Det är bl.a. därför det är så halt på utedansgolven.
För buggdans gäller s.k. buggskor, för jitterbugg och jazz-dans särskilda jazzskor. För argentinsk dans särskilda latinskor med lite högre klack.

Besök en välsorterad dance shop som specialiserat sig på skor för dans. Du hittar lätt en sådan butik om Du söker på Gula Sidorna

Vem lagar mina dansskor?

Själv går jag till Jannes skomakeri. St Göransgatan 69, Stockholm, tel. 08 - 653 25 85 som är den ende skomakaren som jag haft kontakt med som INTE sabbat mina skor.

De flesta dansare går till Janne. eftersom han faktiskt kan uträtta underverk. Några exempel:

Han satte på helt nya klack på mina gamla breda diamantskor, när klacken gått sönder.

Nota bene! Klackarna i en riktig danssko är IHÅLIGA, för att få ned vikten på skon. Den som råkat ut för en skomakare som sätter dit vanliga, tunga klackar och sedan försökt dansa ballroom med den skon, förstår vad jag vill ha sagt.

Janne har tagit hem ett särskilt bra skinn som är lika bra som det björnskinn som numera enligt aktuella lagbestämmelser inte får säljas eller köpas. När mockasulorna är utslitna sätter han på detta utmärkta skinn. I England säjs, som sagt var, s.k. Eternal Soles som är svarta syntetsulor som är nära nog outslitliga. Jannes "björnskinn" är mycket bättre. Sulorna blir varken för hala eller för sträva.

På den gamla goda tiden på 1930- och 1940-talet när Holger Rosenqvist och de verkligt stora grabbarna i Sverige tävlingsdansade, så var det faktiskt björnskinn man brukade använda, eller andra typer av skinn.

Att Janne verkligen behärskar det här speciella med danskor styrks av det faktum att flera tävlingsdansare i A-klass (SM) anlitar honom. De vill inte anlita någon annan skomakare, eftersom de gått på åtskilliga "minor".

Härvidlag utfärdas en särskild varning för glada amatörer som driver s.k. klackbarer och nyckelbarer!

Med rätt omvårdnad kan Du använda Dina dansskor i över 10-15 år. Om bakkappan slits, så sätter Janne på mjukt skinn så att Du inte får något skoskav.

Självfallet klarar en skomakare med avlagd mästar- eller gesällexamen av att omsula ett par dansskor, lägga in mjuk bakkappa etc. Det är jag övertygad om. Det är bara det att jag och så många kompisar inte mött någon större förståelse för våra dansskor som vi betraktar som religiösa föremål. För oss är det resultatet som räknas, och skomakarens positiva attityd till dans och hans vilja att åstadkomma ett resultat som ger dansvänliga skor. När man väl hittat en sådan hantverkare blir det som inom den medicinska vården. Man går till den läkare man har förtroende för och prövar inte i onödan någon ny.

Hur fixar man dansskor i Norrland?

Ja inte vet jag. Jag har ingen som helst aning. Jag är stockholmsbaserad. Men Norrlänningar klarar väl av det mesta med praktiskt handlag. Det är väl bara vi sta'bor som är handikappade och måste söka professionell hjälp när något skall repareras på rätt sätt.


Åter till huvudsidan.

Senaste uppdatering: 2013-08-10