Viennese Waltz (Wienervals)


Takt: 3/4
Tempo: ca 58 - 60 takter per minut.

Ingår endast i A-klass som tävlingsdans. Den innehåller inte många avancerade turer, utan i stort sett bara högervarv, vänstervarv, steg framåt och steg bakåt, men tekniken är så pass krävande att den är en dans som är utslagsgivande i tävlingssammanhang.

Ekipaget avverkar 360 grader, dvs ett helt varv på två takter. Parterna hjälps åt, så att den som har ansiktet i dansriktningen arbetar aktivt medan partnern håller igen sina steg. Till skillnad från den moderna valsen som dansas med s.k. sway (dvs kroppslutning), så har Wienervalsen ett slags omvänd sway. I princip skall paret snurra runt som en gyrosnurra.

I civila sammanhang kan Wienervals i stort sett endast exekveras vid sådana tillfällen som när exempelvis Svenska Straussällskapet håller har sin årliga Wienerbal på Hasselbacken i slutet av januari här i Stockholm.

Svenska officerare dansar med förtjusning Wienervals (de har väl lärt sig på Karlbergs krigshögskola, skulle jag tro). Wienervals är ju den den dans som brukar inleda en större baltillställning.

I Wien får man inte ens gå på den stora Wienerbalen om man inte först 'kvalat' in genom att godkännas i en dansskola inför det stora jippot.

En variant av Wienervals är den s.k. brudvalsen som många unga brudpar brukar våndas inför. Det brukar vara ganska svårt att hitta danslärare som lär ut brudvalsen. Come Dancing i Stockholm brukar hålla kurser för brudpar (se avsnittet om Slowfox.

Wienervalsen har blivit omåttligt populär bland blivande studenter. Det verkar som om disco-stilen snart är ute.

Åter till huvudsidan om dans

Senaste uppdatering 2000-05-01.