Var dansas det? Dansskor. Karibiskt latin. Humppa, Jenka. Round dancing.

Besök gärna min sida med danslänkar

Mälarsalen - största danspalatset i Stockholm. Mycket stor dansyta och dansant publik. Tämligen gott om plats på Mälarsalen fredagar, mest bugg och ungdomlig publik.
Lördagar ganska fullt.
Söndagsdanserna i stort sätt indragna på grund av dåligt publikunderlag.

Snart kanske vi stockholmare tvingas ta oss till tvingas åka till Örebro Brunnsparken (där är gott om plats, inte särskilt många "väderkvarnar" som sabbar för oss som dansar riktigt och iakttar dansriktningarna och reglerna.

Folk som för modligen är aningen mera intresserade av kroglivet än riktig dansglädje håller hus på Göta källare (T-stn Medborgarplatsen). Ganska litet golv.

Uppsala - Liljekonvaljholmen. Mycket stort golv. Större än Mälarsalen, dock något halt golv.

Behöver Du svängrum på dansgolvet? Då blir det dansställen norr om Sundsvall.

Göteborg? Rondo lär vara ett höjdarställe.

Svenska Straussällskapet anordnar Wienerbal på Hasselbacken i januari varje år. (Numera i Vinterträdgården, Grand Hotel). Inte alltför fullt, men då spelas Wienervals till 80%. Endast för finsmakarna. Klädsel inte snäppet under hyfsad smoking, gärna frack.

Om Du är avancerad stildansare (dansa Slowfox, Quickstep, Tango etc i den engelska stilen etc), ta en titt på min danssida Danslänkar med bra tips

Annars måste man nog hålla sig från Stockholm.


Riktiga dansskor för modern dans resp. buggskor. Var köper man bäst dansskor?

en mycket stor sortering har internetbutiken Dansshopen i Örebro

I Stockholm finns en butik som heter Swedish Dancecenter (något sådant) finns på Hornsgatan 71.

Riktiga dansare har riktiga skor med snörning och mockasulor. Snörningen ger stadga åt foten. Dansa i loafers är inte nyttigt. Dansa i gummiskor skadligt för knäna.

Med särskild stålborste, typ ullkarda skrapar Du bort smuts och "inhartsningar".

Johns' skomakeri. St Eriksgatan 55, tel. 651 86 76 är den ende skomakaren som man verkligen törs anförtro sina dansskor till. Han kan danskor. Flera tävlingsdansare i A-klass (SM) lämnar aldrig sina dansskor till någon annan skomakare, och det gör inte jag heller, efter att ha gått på åtskillliga 'minor'. Varning för trad. klackbarer!


Karibiskt latin...

La Isla är ett inneställe för latin. T-bana Fridhemsplan, hörnet St Eriksgatan/ Fridhemsgatan
Salsa, Mambo, Merengue är mycket populärt, särskilt bland ungdomar. I Salsa inryms en hel grupp danser.

Pachanga är en dans som inte många hört talas om. Den har rytmen ungefär så här, tecknet telegrafiskt -.- . --.- eller -.-. .--. Karaktärisktiskt för salsa-danserna är ett gungeligung. Man kan spåra grundelementet -.- som finns i Samba.

Bolero låter för vissa öron som en långsam tävlingsrumba, i vart fall så pass likartad att många tävlingsdansare felaktigt uppfattar den som tävlingsrumba.. Många förväxlar också Mambon med Samba. Men tävlingsdansare brukar ofta dansa Samba till Mambo-låtar, även om kanske en Mambo-lärare då höjer ogillande på ögonbrynen. Till Pachangan kan man dansa finsk Humppa. Det är väl inte så förfärligt noga. Det är väl dansgläjden som skall komma i främsta rummet. Många danspedagoger och även danselever tycks ha glömt bort att dans skall vara roligt!

Humppa och Jenka dansas i Finland.

American Round Dance

Ovanligt populär verksamhet i Sverige som det sällan skrivs något om.

RD tillgår så att paren står uppställda i en stor ring, där damerna står med baken mot den stora ringens yttre, och herrarna med baken in mot ringens centrum (golvets mitt).

Alla par utför exakt samma turer samtidigt, och lyssnar på s.k. cues (engelskt ord, alltså stickord, små kommandon), vilka framsägs - eller egentligen bör framsjungas - av en sk. cuer (dansledare).

Det finns olika s.k. phases I -- VI , alltså upp till sex olika nivåer. Själv har jag bara graduerat till Phase II vilket ger diplom som Bachelor of Round Dance, medan min nuvarande danspartner som jag har i moderndansen, graduerat för Phase VI, vilket är alltså ovanligt högt här i Sverige. På Phase II gick vi igenom ca 90 olika turer i Two-step och American Waltz.

Under exekverandet spelas vissa bestämda låtar med tillhörande s.k. cue sheets. Låtarna och de olika exekveringsscheman som finns fastställs av Round Dance lab. i USA.

Ingen dans ser likadan ut. Dansaren måste vara oerhört uppmärksam och lyssna på dansledarens cues som låter i följande stil: Standard procedure, two-forwards to, walk two, travelling box, scoot four, charleston, etc etc.

RD påminner om Square Dance, så till vida att det finns en dansledare, men i SQ kallas denne för caller och utropar s.k. calls, och SQ-dansarna ställer upp sig i en fyrkant, ungefär som s.k. kadriljuppställning i 1700-talsdanser, och SQ-dansarna kör bara till Country-and-Western-låtar, medan RD-folket dansar till Twostep, Waltz, Cha-cha, Rumba, Tango, Slowfox, Quickstep etc.

Många RD:are dansar även Square, men det finns också ett motsatsförhållande där the Square people föraktar the Round people. RD-folket är helt vilda på sin dans. De åker t ex ned till Västtyskland på riktiga pow-wows, där de träffas och dansar i olika faser. Fasindelningen är ett måste, ett slags körkort, eftersom en nybörjare inte skulle ha en chans att hänga med de riktiga stora grabbarna och tjejerna.

Själv tröttnade jag på RD mycket snabbt, ty den kan ju bara exekveras i RD-klubbar och RD-miljöer, men vissa av RD-turerna kan man faktiskt använda till vanlig utedans, och har man då en dam som kan flera 100 turer, så kan man diskret viska till henne att man tänker kör en double hitch och spexa lite.

Åter

  • till huvudsidan om dans

    Denna sida underhålles av Bill Leksen. Senaste uppdatering 2011-07-03